Scones

The real thing

Scones. Heerlijk met een flinke laag echte clotted cream en jam. Alleen niet heel gezond. Originele recept – zoals mijn moeder ze heeft leren maken in Engeland – zit vol wit meel, suiker en margarine [door mijn moeder gelukkig al vervangen door roomboter]. Nu de lente aanstaande is krijg ik spontaan zin in scones en lekkere vette clotted cream. Met extra sterke thee en een wolkje melk. Vandaag het recept van mijn moeder aangepast, zodat ik straks lekker kan genieten van een warme scone bij de thee. Let wel: ik ben enorm kritisch op scones en clotted cream. Ik ben ermee opgegroeid. Dus ben niet gauw tevreden.

foto

2 cups volkoren speltmeel/boekweitmeel/havermeel
1/3 cup kokosolie
1/3 cup kokosmelk
1/3 cup agavesiroop
1/2 eetlepel bakpoeder
1 theelepel vanille [hoeft niet, mag wel]
mespuntje zout

Optioneel:
60-90 gram gewelde rozijnen

foto(1)

Serveren met:
Kokoscrème [of echte ‘Devon clotted cream’]
Vruchtenspread [St. Dalfour]

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Meng de speltmeel met ’t zout en bakpoeder. Voeg de kokosolie toe [niet smelten]. Kneed tot een kruimelig deeg.
3. Voeg de kokosmelk en agavesiroop toe [naar smaak ook de vanille]. Meng met een lepel tot een egaal deeg. Kneed nog even na met de hand.
4. Maak een rol van het deeg en snijd er plakken van 1,5 centimeter van.
5. Leg op een bakpapier en bak af in 10-15 minuten.

6. De kokoscrème maak je door kokosmelk [puur, zonder toevoegingen] een nachtje in de koelkast te laten staan. Het water scheidt zich van de kokoscreme. Het blikje openen en het water weg laten lopen. Je kunt het nog even met een garde kloppen tot een ‘slagroom’.

Afhankelijk van de streek in Engeland snijd je de scone door midden of besmeer je de onderkant met de cream. Ik heb geleerd hem door de helft te snijden, en beide helften apart op te eten. Voor de foto heb ik de scone niet doormidden gesneden, maar de onderkant belegd. Het oog wil ook wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s