Kokoscrust met gele room en aardbeitjes
Sorry. Ik houd van aardbeien. Het is nog niet het seizoen voor aardbeitjes, maar nu verschillende supermarkten de Spaanse aardbeitjes in de aanbieding gooien kan ik niet weigeren. Daarbij staat er al een flinke tijd een pakje gele roommix onaangebroken in de voorraadkast. Vol suikers en e-nummers. Ik sta geregeld twijfelend voor de kast. Wat is er lekkerder dan een appeltaartje met room, een puddingbroodje of tompouce. Maar… dat moest ook gezonder kunnen dacht ik. Uiteindelijk voor zowel een heerlijke bodem als gele room geslaagd op Pinterest. Piebodem van The Coconut Mama en gele room van Merit + Fork . Taartje is paleo proof, not vegan, maar wel super lekker en verantwoord. Tip: nu een keertje uitproberen met Spaanse aardbeitjes, zodat je straks met de Hollandse aardbeitjes in juni het perfecte aardbeientaartje kunt serveren aan je bezoek.
Bodem:
3/4 cup kokosmeel
1/2 cup kokosolie of roomboter [ik nam ditmaal roomboter]
2 eieren
4 eetlepels agavesiroop of maple syrop
1/4 theelepel zout
Room:
1 blik kokosmelk
6 eigelen
1 ei
1 vanillestokje
1/4 cup maple syrop [naar smaak beetje extra]
snufje zout
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Mix in een kom de gesmolten kokosolie of roomboter met de eieren, siroop en zout.
3. Voeg geleidelijk aan de kokosmeel toe. Zorg dat het de eiermix goed opneemt.
4. Kneed het tot een bal en verdeel over een pievorm van ongeveer 20 centimeter doorsnee.
5. Prik met een vork enkele gaten in de bodem.
6. Bak af in 8-10 minuten. Af laten koelen in de vorm.
7. Verwarm de kokosmelk in een pannetje – niet laten koken.
8. Roer de syrop, zout en het merg van de vanille door de melk.
9. Kluts in een schone kom de eigelen met het ei.
10. Roer heel voorzichtig de eieren door de melk. Blijf roeren, anders stollen de eieren.
11. Draai het gas laag en blijf regelmatig roeren. Na 15-20 minuten zal het de gewenste dikte hebben.
12. Haal de room van het vuur en laat het al roerende afkoelen om een vel te voorkomen.
13. Verdeel met een lepel de afgekoelde room in de afgekoelde bodem.
14. Snijd de aardbeitjes in de lengte door de helft. En verdeel over de room.
15. Snijd enkele aardbeitjes in kleine stukjes en strooi deze in het midden van het taartje.
Grote taartjes onhandig? Als mini taartje zijn ze ook verrukkelijk!
Een gedachte over “Aardbeienvlaai”