Update #14

Een jaar later. Oeps.
Ik leef nog. Mijn roman ook. Alleen wel in slaapstand. Een verhuizing, nieuwe specialisaties en de noodzaak van research – waar ik nu geen (priori)’tijd’ aan geef – maakt dat het na de specialisatie en een schrijfretraite in april is blijven liggen. Zo af en toe lees ik een stukje, verbeter spel- en stijlfouten. Mijmer over hoe nu verder. Maar met een gezin en nieuwe specialisaties (‘Scenario’ onlangs afgerond en eind september gestart met ‘Kinderboeken’) lukt het gewoon niet om in die bovenkamer rust en ruimte te maken om die roman te laten ontstaan. Dus we blijven even hangen. En misschien gooi ik het straks allemaal nog wel helemaal om. Kan maar zo.

Maar zo’n site als deze blijft dan wel stil in zo’n jaar. Dus toen ik voor werk enkele mails had verstuurd en uit ‘schaamte’ mijn website weg had gehaald uit mijn ‘handtekening’ onderaan mijn mails, vond ik het tijd worden om eens een update te schrijven. Al is het maar voor mijzelf.

Ik ben begonnen aan mijn laatste specialisatie. Gek wel. Jammer, maar ook wel prettig. Dan heb ik straks tijd om al die ideeën die op zijn geborreld uit te werken. Op donderdagen werk ik nu standaard aan mijn studie, die uren kan ik straks gebruiken voor mijn roman – en wie weet kom ik nog wel op een erg leuk kinderboek idee, maar vooralsnog tast ik af. Ik tast dus af, wat kinderboeken betreft. Mijn laatste specialisatie. Boeken die ik mij herinner van vroeger blijken tegenwoordig niet meer als zodanig gemaakt/bedacht te worden. Dat is even omschakelen. Want hoe dan wel… Om die reden houd ik mij netjes aan de opdrachten en heb ik niet een kant en klaar idee over waar ik naar toe zou willen werken. Er is wel een idee. Over een school. Een klas. Een meisje. Meesters en juffen. Een verhaal voor Sara. Maar niet over Sara. Meer over haar moeder. Mijzelf dus. En mijn herinneringen aan mijn basisschool. Zonder meesters en juffen te schande te maken, door het uitvergroten van hun karakters.

Meester Sjaak, meester Dijkstra, Juf Kuperus, Juf Aline, bij deze alvast op voorhand: bedankt voor mijn basisschooltijd. Mochten jullie ooit een boek lezen op mijn naam (aangetrouwde naam, dus het zal jullie weinig zeggen) voel je dan niet beledigd. Soms heb ik je eigenaardigheden uitvergroot om het grappig te maken of het verhaal sterker. Niets persoonlijks. Meester Sjaak, nog bedankt voor het lezen van ‘Spaghetti van Menetti’ en ‘Meester Jaap’ aan de klas. Ik gebruik ze nu bij mijn specialisatie om mijn eigen schrijfrichting te ontdekken.

Wat ik mij overigens nog het meest herinner van de basisschool is onze prestatie als klas om een stagiaire aan het huilen te krijgen. Dat was niet lief van ons. En dat ik door een invaljuf ooit – ik zat in groep 7 of 8 – als straf naar de kleuterklas werd gestuurd. Ik vond het onterecht, mijn moeder was het wel met de juf eens. Ik vind het nog steeds heel flauw. Zo erg was ik heus niet. Denk ik. Niet bewust in elk geval.

Maargoed. Die specialisatie over kinderboeken dus. Ik schrijf voor Sara (7 jaar, leesniveau E6/M7). Zij is mijn doelgroep, zij moet mijn verhaal leuk vinden, anders is het knudde, prullenbakwaardig. Er mag van haar geen personage in met de naam Sara/Saar of iets wat er maar op lijkt. Ze wil zichzelf vooral niet in een personage herkennen. Want stel dat anderen dat ook doen, dat vind ze niet tof.

Misschien faal ik wel. Blijk ik gewoon geen kinderboekenschrijfster. Moet ik mij bij grote mensen verhalen houden. Voor zo ver ik daar wat van bak – het is met name het afronden van een verhaal wat de uitdaging is. Eind februari zal ik het jullie vertellen, dan is mijn specialisatie afgerond en sluit ik na 2,5 jaar mijn periode bij de Schrijversacademie af. Kinderboekenschrijfster, to do or not to do, that is the question.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s