Column #19

Midden in het leven

‘Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor anderen iets kan betekenen.’ – Dietrich Bonhoeffer

‘Ben jij heel erg christen?’ Ik kijk verbaasd op van mijn boterham. ‘Heel erg?’, vraag ik mijn collega. ‘Ja, zo een die twee keer op een zondag naar de kerk gaat, met een hoedje op.’ Ik twijfel. ‘Ik draag geen hoedje. Ik ga niet twee keer naar de kerk, maar ik denk wel dat jij mij heel erg christen zou vinden als ik je zou vertellen hoe ik leef.’ Ik was zeventien en werkte bij de plaatselijke supermarkt.

Inmiddels ben ik vijfentwintig. Nog steeds vind ik het best lastig aan mensen uit te leggen wat mijn ‘christen zijn’ nu inhoud. Wat de meerwaarde is van geloven in iets anders dan jezelf. Iets of iemand belangrijker vinden dan je eigen ik. Mensen die vragen hoe ik kan geloven in een God terwijl er zoveel mis gaat, zoveel ziekte, zoveel haat. Hoe leg je dat uit zonder christelijk jargon, zonder christelijk ‘dialect’ en zonder mensen achter te laten met het idee dat je wereldvreemd geworden bent. Door te doen. Het gevolg van dat ongrijpbare ‘christen zijn’.

Ik kan het niet uitleggen. Niet op zo een manier dat het voor iemand begrijpbaar is die er ver vanaf staat of zelfs een aversie tegen heeft. ‘Jij hebt jouw waarheid, ik het mijn.’ Het verhaal van Jezus is niet gemaakt voor onze samenleving, waar een ieder zijn eigen waarheid leeft. Woorden over Jezus – niet bedoeld als krachtterm – schrikken af. Liever dan dat geef ik mijn tijd, mijn energie, mijn kunnen en mijn liefde voor een ander. Niet om er zelf beter van te worden, om zogeheten goodwill te kweken, maar gewoon omdat ik een diep verlangen heb er voor anderen te zijn.

En eigenlijk denk ik dat God net zo werkt. Hij voelt niet de grote drang jou te vertellen waarom Hij de waarheid is. God hoeft zich niet zo nodig te bewijzen. Veel meer dan dat is Hij liefde. Rust. Vrede. Een luisterend oor. Een schouder om op te huilen. Een betrouwbare vriend. En ik hoop dat ik dat ook kan zijn voor de mensen om mij heen. Midden in het leven. Liefde uitdelen. Ik kan geloven in een God terwijl er zoveel onrust is in de wereld, mensen elkaar het leven zuur maken. Omdat ik weet dat Hij met mij geniet als het goed gaat, maar ook een traan laat om mijn verdriet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s