Column #18

Vergeet niet om te dromen

“You are never too old to set another goal or to dream a new dream.” – C.S. Lewis

Sluit heel, heel even je ogen. Vergeet voor een kort moment waar je mee bezig bent. Laat alles even uit je handen vallen. De sleur, de voorspelbaarheid, de verplichtingen, de gewone dingen van alle dag. Laat het los. En droom.

Ik leid een redelijk voorspelbaar leven. Mijn leven is comfortabel. Ik werk vanuit huis, spendeer mijn dag met mijn – heerlijk ondeugende – dochter en loop dagelijks op en neer naar de stad voor mijn boodschappen. Vroeger – voor het getrouwde leven en moederschap – droomde ik ‘groots’. Rondreizen over de wereld op de Logos Hope, werken voor Operatie Mobilisatie in Engeland of een tijdschrift starten voor jonge vrouwen.

Het is zo gemakkelijk door de dingen van alle dag – werk, gezin – vergeten groots te dromen. “Eigenlijk is het – naar mijn bescheiden mening – van cruciaal belang. Dat we als we ouder worden niet vergeten om te blijven dromen.” Aldus ene Tim uit Engeland in een artikel over C.S. Lewis. Hij vervolgt: “Dromen brengen leven aan onze ziel; ze geven vreugde aan de alledaagse sleur waarin we te vaak leven”.

Nu zou ik niet per se willen zeggen dat ik leef in een sleur; een saai en weinig enerverend leven. Mijn grootste dromen en verlangens zijn werkelijkheid geworden – ik ben getrouwd met een fantastische man en ben mama van een wel heel erg leuk, eigenwijs en mooi meisje. Maar binnenkort word ik vijfentwintig. Een leeftijd waar ik jaren naar uit heb gekeken.

Hoe dichterbij mijn geboortedag komt, hoe meer ik mij afvraag wat mij te wachten staat na die ene dag. De dag waarop ik aan de andere kant van die vijfentwintig beland. Wat verwacht ik van de komende vijfentwintig jaar? Wat wil ik nog doen, wat wil ik bereiken, wie wil ik zijn?

Dit is voor mij het moment om mijn ogen te sluiten. De geluiden om mij heen te vergeten. De was de was te laten en de afwas te laten staan voor manlief. Even te negeren dat er een paar werkmails wachten op reactie. Ik droom. Droom jij mee?

“De grootste tragedie is niet jong te sterven maar de leeftijd van vijfenzeventig te bereiken zonder ooit echt geleefd te hebben.” – Martin Luther King


*Deze column is gepubliceerd op 25 mei in het gemeentemagazine Loofblad van de Evangelische Gemeente Harderwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s