Column #17

Generation of idiots

“We’re surrounded by children, who since they were born,
watch us living like robots, and think it’s the norm.
It’s not very likely you will make world’s greatest dad,
if you cant entertain a child without using an iPad.

We’re a generation of idiots, smart phones and dumb people.
Look Up – Gary Turk


Even terug naar vroeger. Geen social media zoals Facebook, Twitter en Whatsapp. Niet om de vijf minuten mijn iPhone checken of dochterlief achter de iPad zetten wanneer ik ‘te druk ben’. Mijn hoofd zit vol. Mensen verwachten dat ik bereikbaar ben, ze checken zelfs of ik online ben geweest op Whatsapp.

Als ik mijn iPhone niet opneem wordt mij getipt een vaste lijn te nemen. Tijdens het avondeten wordt manlief gebeld en ‘moet’ hij direct even een document per mail versturen. Oh, en als manlief niet opneemt bellen ze mij. Waar zijn de goede gewoonten om mensen rond etenstijd niet te bellen – laat staan voor tien uur ’s ochtends en na tien uur ’s avonds.  ’s Avonds zit manlief achter zijn scherm, ik achter het mijne. We vragen vluchtig hoe onze dag was en vervolgens kijk ik mijn serie, struin Marktplaats af en speur op Facebook naar leuke nieuwtjes – ohja, en manlief kijkt voetbal.

Dochterlief wil ’s ochtends vroeg best nog even bij ons in bed komen liggen, maar dan wel met Bobo of Brandweerman Sam op mijn iPhone. Op zich ideaal, dan kan ik mijn ogen nog even sluiten. Maar.. dat houdt toch niemand vol? Steeds vaker hoor en lees je alarmerende berichten zoals deze woorden van Gary Turk in zijn videoblog op YouTube. Ik zou er zo graag even mee stoppen. Maar; dan mis ik wel deels het contact met mijn vriendin die met haar familie in het buitenland woont, mis ik de foto’s en berichtjes van vriendinnen die ik anders maar eens per jaar zie en… social media is nu eenmaal een wel heel handig middel voor mijn werk als tekstschrijver.

Alleen; ik heb het niet in mij om het alleen daarvoor te gebruiken. Ik ben te nieuwsgierig, ben te bang dat ene nieuwtje te missen en te ongeduldig om te wachten tot ik een vriendin weer face to face tref om haar mijn nieuwe – heel toffe – schoenen te laten zien. Maar, het zou mij zo ontzettend veel meer rust geven. Ruimte in mijn hoofd. Ruimte voor rust en creativiteit.

Zouden Facebook en Twitter net als Hyves op een gegeven moment gewoonweg uitsterven? En Whatsapp net als MSN messenger? Als we hier nu eens een les uit halen. Oké, we hebben het een paar jaar geprobeerd, dat sociale media, maar we hebben geconstateerd dat het niet het ultieme is. Terug naar vroeger, naar echte contacten en naar echte tijdsbesteding. Enkele vrienden van mij hebben de stap al gezet. Zullen wij volgen? Ik heb in ieder geval wat dochterlief betreft de eerste stap genomen. Onlangs kocht ik bij Dille&Kamille een boekje boordevol spelletjes ‘uit grootmoeders tijd’. Daar kan geen app tegenop.

“So look up from your phone, shut down that display,take in your surroundings, and make the most of today.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s