Column #16

Born Again

“They call themselves christians, but they aren’t. They are no born-again Christians.’

Wat blijkt? In Zuid-Afrika ben je totaal ongeloofwaardig als christen als je bijvoorbeeld rookt of alcohol drinkt. Laat staan als je roddelt, grove taal in je mond neemt of iets te veel letterlijk bloot geeft van jezelf. Dat doe je gewoon niet. Dan neemt niemand je serieus en gaan ze ook echt niet luisteren naar wat jij te vertellen hebt over Jezus en je blijde boodschap.

Het was de zomer van 2010. Samen met Lars was ik in Zuid-Afrika. We waren op pad met Athletes in Action. Een organisatie die door middel van sport Jezus bekend wil maken. Ik stond middenin een township – een georganiseerde sloppenwijk – op het sportveld toe te kijken naar een bijzondere combinatie van korfbal en basketbal. Ofwel: korfbal zoals dat bekend is buiten de Benelux.

En toen ging het opeens over mensen die zich christenen noemen, maar het eigenlijk helemaal niet zijn. Het meisje naast mij had mijn aandacht eerder die week al getrokken. Ze had pit, nam de leiding en had duidelijk een spannender levensverhaal dan ik. Dit gesprek is mij misschien nog wel het meest bijgebleven van de hele reis. Het heeft mij een scherpere blik gegeven op mijn eigen doen en laten.

Dit heeft echt niets te maken met jezelf regels opleggen, of die God je zogenaamd zou opleggen. Dit heeft alles te maken met toewijding, een radicale relatie met Jezus aangaan. Staat het in de Bijbel? Het meeste wel. De rest is een logisch resultaat van dat wat er wel in staat.

De Twentsche Bijbelvertaling weet dit misschien wel het mooist te verwoorden. Dan klinkt het opeens allemaal heel logisch: doodsloan, dat doo’j nich. Echt brekken, dat doo’j nich. Stellen, dat doo’j nich. Je doet het gewoon niet. Het komt eigenlijk niet eens meer bij je op.

Ben jij voor jouw omgeving zichtbaar als born-again christian? Leef jij in een pure, hechte, onvoorwaardelijke relatie met Jezus? Durf eens eerlijk naar je eigen doen en laten te kijken. Wees eens een keer echt eerlijk. En neemt dit van mij aan: als je het gaat zien als een logisch vervolg van jouw relatie met Jezus, is de keuze om ergens mee te stoppen een stuk gemakkelijker. Wees geloofwaardig. Wees radicaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s