Column #14

Sober en een beetje vies

“Vandaag de dag zijn onze eetgewoonten van onze hele cultuur gebaseerd op de delicatessen van een heerser.” – Dr. Gordon S. Tessler [Het Genesisdieet]

Wanneer de eerste stevige najaarsbui tegen mijn ramen slaat lonkt mijn oventje vanuit de keuken, dan knort mijn zoete maag. Dan wil ik – dan moet ik bakken. Om mijn gezonde geweten te sussen probeer ik de meest ‘verantwoorde’ recepten uit.

Flapjacks – want daar zit havermout in, dus gezond. Barbousa – boordevol tarwegries en kokos, dus gezond. Voor het gemak vergeet ik dan even de hoeveelheid slechte vetten en suikers, die een plekje rond mijn buik zullen gaan proberen te veroveren.

Terwijl mijn ‘gezonde’ baksels in de oven staan blader ik aandachtig door het boekje dat al jaar en dag in mijn boekenkast staat. Het Genesisdieet. Daar wordt haarfijn uitgelegd door welke misleidende woorden Eva van de verboden vrucht at en met welke gewetensdodende argumenten zij tot deze keuze kwam.

De vrucht (of misschien is het in mijn beleving beter deze vrucht voor te stellen als een heerlijke zachte brownie) was ‘goed’ om van te eten – ookal had God gezegd van niet – en een lust voor het oog. Denk daarbij aan de geur van een versgebakken brownie en vraag jezelf dan eens af wat jij had gedaan als jij voor Eva’s keuze had gestaan.

Slik. Ik was voor de bijl gegaan. Staan we tegenwoordig allemaal niet voor dezelfde keuze? Alleen is het aanbod ‘bomen waar je niet van mag eten’ iets groter en gevarieerder. God heeft voedsel gemaakt als iets goeds. Een compleet pakketje van vitaminen, mineralen, brandstoffen om ons lichaam in conditie te houden – gezond te houden. Als we dagelijks genoeg fruit, groente, zaden en noten eten komt ons lichaam niets tekort. Maar; dat is sober en zelfs wel een beetje vies.

De kookwekker gaat af. Mijn barbousa is klaar. Voorzichtig giet ik de zoete stroop over de koek. Nog even laten afkoelen en dan kan ik dit nieuwe recept proeven. Volgens meneer Tessler komt ons eten nog het meest overeen met het menu van een heerser van vroegere tijden. En; die wisten wel hoe ze een goede schranspartij moesten organiseren. Spreuken 23 waarschuwt er zelfs voor: ‘Begeer zijn lekkernijen niet, want het is bedrieglijke spijs’. Klaarblijkelijk heeft deze tekst in al die jaren – eeuwen – weinig indruk gemaakt.

Ik weet niet of God zich heel druk maakt om wat ik eet, maar wel om welke keuzes ik daarin maak en met name mijn motivatie daarachter. God heeft een goede verdeling gemaakt, overal op aarde is op zich voldoende te eten. Wij als mensen hebben er alleen een potje van gemaakt. Wij eten als koningen, terwijl er miljoenen mensen – ook kinderen – naar bed gaan zonder wat te hebben gegeten. Grote schepen met voedsel vertrekken uit de armste landen, op weg naar de vraatzucht.

De feestmaanden staan voor de deur. Wat staat er op jouw menu?

‘Want al het wereldse, alles waarop de mensen hun zinnen zetten en waar ze hun ogen niet vanaf kunnen houden […], dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld.’ – 1 Johannes 2:16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s