Column #13

12473 woorden

Stilte. Er valt een stilte op mijn scherm. Na 12473 woorden weet ik het even niet meer. Weet ik het al een paar weken niet meer. Hoe nu verder? Een ‘writersblock’.

Vorig jaar, het moet in de lente zijn geweest – de vogels floten en alles was in bloei. Op een koele lenteavond schreef ik mijn eerste zin. Begin juni dit jaar ben ik opnieuw begonnen. Blanco, maar met die eerste zinnen in mijn achterhoofd. De ervaringen en belevenissen van vriendinnen, nichten en landgenoten als leidraad. En nu heb ik dus 12473 woorden.

Ik ben kritisch op wat ik schrijf. Niet te snel, de juiste toon. Het wordt mijn eerste boek, bladzijden vol door mij gekozen woorden. De lat ligt hoog en de door mijzelf gestelde einddatum komt langzaam dichterbij. Volgend jaar zomer moet het verhaal geschreven zijn, moet het laatste woord op papier staan.

Gek eigenlijk. Als ik met mensen praat ben ik een stuk minder kritisch op wat ik zeg – tot grote ergernis achteraf. Als ik net zo kritisch zou zijn op wat ik zeg als op wat ik schrijf, zou ik dan heel anders spreken? Ik zou mij waarschijnlijk minder vaak generen voor mijn droge humor en minder snel meegaan in geroddel en geklaag. Mensen zouden mij minder vaak overschatten: ‘jij bent zelfverzekerd, sociaal, (druk, gek en lacht altijd het hardst om je eigen grappen)’.

Onlangs zat ik op een grauwe zomeravond met een vriendin op de bank. Met een glas rosé, als dames onder elkaar. Op zulke momenten vind ik het heerlijk om mijzelf eens onder de loep te laten nemen. Conclusie na twee glazen rosé: ik heb bravoure, aldus mijn vriendin. En zij kan het weten. In mijn woorden: geblufte zelfverzekerdheid.

Ik ben niet altijd even zeker van mijn eigen kunnen, maar bluf mij overal doorheen. Als ik dát nu eens toepas in mijn schrijven, moet het mij toch lukken over die magische grens van 2473 woorden te komen?

Tip: het kan soms heerlijk verhelderend werken om jezelf eens onder de loep te nemen. Hoe komen jouw woorden over op mensen? Zijn jouw woorden een voortvloeiing van wie jij daadwerkelijk bent of zou willen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s