Column #12

Eerste indruk‘Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen.’ – Filippenzen 4:5


Wij mochten elkaar eigenlijk helemaal niet. Anne en ik. Het was de zomer van 2003 en we waren nog groen als gras – ik was veertien, zij was dertien. Er was niet per se een aanleiding, maar eerlijk gezegd had ik die toentertijd ook niet nodig om iemand wel of niet tot vriend of vriendin te rekenen. Ik mocht iemand gewoon niet, en daarmee was het klaar – voor die zomer in ieder geval.

Menig vriendin die ik in de zomers van mijn tienerjaren opdeed, was een zomer daarvoor nog ‘arrogant’ of ‘dom’. De zomer daarna waren we onafscheidelijk. Behalve Anne en ik. Ik kan mij niet herinneren dat tijdens de zomers die volgden Anne ooit van haar stempel is afgekomen. Dat kwam pas later. Toen ze drie jaar later opeens in mijn gang stond. Ze had vriendschap gesloten met mijn huisgenootje. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Had ik het bij het verkeerde eind?

Het was de zomer van 2010. Inmiddels vond ik Anne niet meer zo vervelend als eerst. Ik groette haar netjes op school of bij mij thuis en uiteindelijk kwamen we erachter dat wij allebei een Harderwijker hadden weten te strikken. Zij Jimme. Ik Lars. We verloofden ons en trouwden – beide met onze eigen partner. De laatste jaren is onze vriendschap gegroeid en heb ik geleerd hoe fout het kan zijn op je eerste indruk af te gaan. Ik had bijna de kans op een geweldige vriendschap misgelopen!

Afgelopen najaar bedachten we ons dat het dit jaar tien jaar geleden is dat we elkaar hebben ontmoet. Aan onze vrienden vertellen we nog geregeld hoe erg de ander was in onze jeugd. 
Gelukkig kunnen we er nu om lachen. Nee, dit is geen liefdesbrief of ode aan Anne. Nee, dit is een eye opener. Laat je niet leiden door iemand zijn reputatie of eerste indruk die je van iemand hebt. Er zit een verhaal schuil achter ieder persoon.

Joyce de Vos heeft er een boek over geschreven. Onvoorwaardelijk. Heb ik onvoorwaardelijk lief? Ook de persoon die ik in eerste instantie maar dom vind of arrogant? Ik heb hier aardig wat fouten in gemaakt toen ik jonger was. En dat achtervolgt mij nog steeds. Af en toe kom ik nog mensen tegen die ik van vroeger ken. Ze kunnen niet begrijpen dat ik getrouwd ben en fulltime voor mijn – geweldige – dochtertje zorg.

Nu moeten de ouderen niet denken – en de jongeren evenmin – dat dit een fout is die je alleen in je jeugd maakt. Nog steeds moet ik er op letten open te staan voor mensen. Niet afkeurend te zijn of mij op een andere manier negatief uitlaten over of tegen iemand. Sta jij bekend als een vriendelijk mens?

‘Ten slotte, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.’ – Filippenzen 4:8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s