Column #10

Turen bij de buren

Wat zou ik zien
Een hele hoop geluk misschien
Ogen die nog stralen in het duister
Of diepe pijn
Omdat het toch niet waar kan zijn
Dat er naar jou hart niemand meer luistert

Nu de nacht steeds vroeger invalt worden huiskamers als kleine kijkvensters in het leven van anderen. Ik kan het niet laten om mijn nieuwsgierigheid de kost te geven en te turen bij de buren. Mijn oog valt op een – in mijn hoofd – geromantiseerd tafereel in een van de huisjes aan de straat waar in woon.

De kerstboom heeft zijn jaarlijkse plaatsje in de woonkamer ingenomen. Een grootvader geniet van een kostbaar moment met zijn kleinkinderen. De twee jonge meisjes zitten in hun pyjamaatjes bij opa op schoot. Op de televisie ergert Bert zich – zoals gewoonlijk – weer eens aan Ernie.

De buurman van de grootvader heeft fors uitgepakt en de tuin versiert met lampjes. Dit alles doet mij afvragen wat mensen zien – en denken – wanneer ze bij mijn huisje naar binnen turen. Verstopt achter een rij sparren en dennenbomen schittert ons huisje. De gevel versiert met een lange lichtslinger. Idyllisch. Toch?

Dochterlief zit lief te spelen in haar stoeltje, terwijl ik mijn blik op de laptop heb gericht. Wanneer ik opsta om haar naar bed te brengen, blijkt dat mijn rokje omhoog is gekropen. Het zou fijn zijn als mensen alleen naar binnen turen als ik dat wil. Dat ze aan ons raampje voorbij gaan wanneer ik een avond in mijn slonskleren doorbreng of uitval tegen mijn man. En dat ze vooral even stil blijven staan op de momenten dat ik de ideale moeder en echtgenote ben.

Mijn eigen raam wordt als een spiegel en zorgt voor een lichte blos op mijn wangen. Welke tafereel speelt er zich achter ons kijkvenster af? Ik hoop dat de mensen die bij mijn venstertje naar binnen turen een knus warm huisje zien, waar een liefdevol gezin woont dat intens van elkaar geniet. En dat we dat als gezin weten vast te houden. Ook als de mensen even niet naar binnen turen, de dagen lengen en het groen in de tuin weer dichtgroeit. Hoe zie jij eruit in het nachtlicht? Hoe zie jij eruit als er niemand meer kijkt?Hij ziet wie je bent in het nachtlicht
Hij ziet wie je bent als er niemand meer kijkt
Hij ziet wie je bent in het nachtlicht
Omdat Hij nooit zijn ogen voor je sluit
Nachtlicht – Matthijn Buwalda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s