Column #9

[Be]stemming

Happiness is not a destination. It is a mood, it is not permanent. It comes and goes and if people thought that way then maybe people would find happiness more often.’ – One Tree Hill

Door ons huis schalt het oude christelijke kinderliedje ‘Ik ben zo gelukkig’. Met Sara op mijn arm – die zich voor dit moment verliest in een heerlijke schaterlach – zing ik manlief toe. Zoals bij dit liedje gebruikelijk is vervolgt hij: ‘Hoe word jij gelukkig? Ik wil het ook graag zijn’.

Geluk. Een ‘aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt’. Is het niet ons diepste verlangen om gelukkig te zijn – en te blijven? Dat intense gevoel van blijdschap, euforie te ervaren. Wie heeft er geen lijst van voorwaarden waaraan moet worden voldaan om gelukkig te kunnen zijn? Geluk als bestemming.

Maar wie geluk als een bestemming ziet, komt bedrogen uit. Je kunt niets meer te wensen hebben en toch niet gelukkig zijn. Daarentegen kun je ook nog van alles te wensen hebben, maar intens gelukkig zijn. Dit heeft alles te maken met de juiste houding ten opzichte van geluk.

Wie geluk als eindpunt ziet, blijft gefocust op dat ene punt. Alle geluksmomenten die zich daaromheen aandienen gaan ongemerkt voorbij. Geluk is een stemming, een emotie. En net als alle andere emoties is deze niet permanent aanwezig. Als we ons daar van bewust zijn, zullen we het geluk vaker vinden. Zelfs als het in ons leven lijkt te stormen.

Ik ben gelukkig. Althans, op dit moment. Ik koester het en geniet, want straks is het voorbij. Het enige wat er van mij wordt gevraagd is om mijn ogen te openen voor al het moois wat er om mij heen gebeurt.

Matteüs 5:3-10
‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. Gelukkig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten. Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien. Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s