Column #8

Ultieme carrière ‘Homemaker is the ultimate career. All other careers exist for one purpose only – to support the ultimate career.’ C.S. Lewis

Als klein meisje had ik mijzelf twee doelen gesteld. Trouwen en moeder worden. Nu deze zijn volbracht is het tijd voor iets nieuws. De afgelopen maanden heb ik daar eens goed de tijd voor genomen. Voorheen waren mijn toekomstplannen vaag of ‘out of my reach’, maar dankzij mijn zwangerschap en de geboorte van mijn dochtertje werd voor mij duidelijker waar en hoe ik mij wilde inzetten.

Na drie maanden volop genieten van iedere kleine verandering van mijn dochter begon ik voorzichtig uit te zien naar een baan. De gedachte daaraan maakte mij zowel nieuwsgierig en enthousiast als voorzichtig en onrustig. Af en toe speelde de verwachting van anderen mij parten – althans ik meende dat dat de verwachting was van anderen – en voelde ik mij verplicht op iedere vacature te reageren. Ik moest toch immers werken. Tot ik de uitspraak van C.S. Lewis tegenkwam.

‘Huisvrouw is de ultieme carrière. Alle andere carrières bestaan voor slechts een doel – om de ultieme carrière te ondersteunen.’ Ik ben allereerst de moeder van Sara. Dat is mijn belangrijkste taak; haar opvoeding. Al het andere komt daarna, om mij een nog betere moeder – een beter mens – te maken. ‘Je doet het geweldig als mama. You don’t need a job to be succesfull. You’ve got Sara.‘ Met die woorden wist mijn goede vriendin de uitspraak van Lewis nogmaals te onderstrepen. Mijn slagen als persoon hangt niet af van een loonstrookje of een indrukwekkend cv. Ik ben mama.

En dat laatste maakt dat mijn toekomstplannen zo zijn veranderd. Meer dan ooit voel ik mij verantwoordelijk om goed te doen. Niet te werken om het werken, maar om van betekenis te zijn. Om een voorbeeld te zijn voor mijn kind – en in de toekomst hopelijk in het meervoud. Ik heb dat nodig. Te weten dat ik met mijn werken verschil maak, mensen in beweging zet en meewerk aan het goede. Dat maakt mij een beter mens, een betere moeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s