Column #7

Changemaker“Never has so little been asked of so many.” Michael Maniates [Amerikaanse professor politieke en ecologische wetenschappen]Als onafhankelijke, zelfstandige vrouw met inmiddels een eigen gezin sta ik vaker stil bij mijn invloed. Welk verschil maak ik als persoon? Ik ben een vrouw, een dochter, zusje, vriendin, echtgenoot en moeder. Dagelijks kom ik voor keuzes te staan welke voor verandering kunnen zorgen, keuzes waarmee ik mijn vingerafdruk achterlaat. The Story of Stuff, een webvideo welke tijdens mijn studie Journalistiek zowaar tot het lesmateriaal hoorde. De Amerikaanse milieudeskundige Annie Leonard wijst ons op pakkende -haast ludieke- wijze hoe wij “door onze obsessie voor spullen onze planeet, onze gemeenschappen en onze gezondheid ruïneren”. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en kent het zijn gevolg: The Story of Change.

Geen oeverloos gedram over de opwarming van de aarde of onze ecologische voetdruk. Geen vingergewijs naar ons shopgedrag als oorzaak van het probleem. Eindelijk worden we eens niet benaderd als ‘consument’, maar als ‘persoon’. Volgens Leonard kunnen wij verschil maken; niet door wat we doen, maar door wie wij zijn. Be the change. Kijk, en dat valt nog te overzien.

Ik hoef de wereld niet te redden van het verwende shopgedrag, het gat in de ozonlaag te dichten of de ecologische voetafdruk van Nederland drastisch te verkleinen. Dat wordt niet van mij gevraagd. Wel vraag ik mij dagelijks af hoe ik verschil kan maken in de keuzes die ik maak. The Story of Change helpt mij op weg.

“Vraag jezelf af wat voor soort changemaker je bent.” Om daar achter te komen is er een heuse quiz [What kind of Changemaker am I?] in het leven geroepen. En wat blijkt? Ik ben een ‘communicator’. Goh. Communicators vertellen verhalen om mensen dichter bij elkaar -en bij een betere toekomst- te brengen. Daar kan ik wat mee, daar wil ik wat mee. Verhalen vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s