Column #6

Laatste duwtje

Zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren

Ik kon er niet omheen, ik kon het niet negeren. De tekst van onze Sestra familieplanner was overduidelijk, wond er geen doekjes om. Juist nu ik op het punt stond op te geven, behoorde opgeven niet langer tot de mogelijkheid. Ik moest doorgaan, gewoonweg om te weten hoe dichtbij mijn doel daadwerkelijk was.

Sinds 22 mei 2012 ben ik de trotse mama van Sara. Ik geniet volop van ieder moment. Nu wel. De eerste twee weken waren wennen, zowel aan Sara als aan alle veranderingen aan mijn eigen lijf. Ietwat naïef had ik verwacht na de bevalling de grootste hindernis te hebben overwonnen. Niet dus. Mijn lijf was uitgeput en had tijd nodig om te herstellen. Daarbij stond mijn lijf niet langer in dienst van mijzelf, maar van Sara. De angst groeide dat ik haar te weinig kon geven om goed van te groeien.

Na twee weken zat ik er doorheen. Vertwijfeld zocht ik naar een uitweg om het ook maar een fractie voor mijzelf te verlichten. Flesvoeding leek de perfecte oplossing. Mijn lichaam zou rustig kunnen herstellen en zo wist ik precies hoeveel Sara binnenkreeg. We hielden het een dag vol. De keuken lag bezaaid met gesteriliseerde kolven, flesjes en spenen. Te midden van dat alles stond de familieplanner. Zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren. Deze aanblik paste niet bij het beeld dat ik in al die jaren voorafgaand aan het moederschap had gevormd. Het voelde als falen, als – het te snel – opgeven. En opgeven past niet bij mij.

Ik heb altijd bekend gestaan om mijn fanatisme. Ik opgeven? Nooit. En had ik het idee toch op te hebben gegeven, dan liep ik weken met een knoop in mijn maag. ‘Wat als ik had doorgezet?’ Deze spreuk was het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had om door te zetten. Ik zou doorzetten. Zal doorzetten. Wat er ook gebeuren mag. Ik zet mijn schouders er – figuurlijk – onder. Opgeven is voor mij geen uitweg.

Een gedachte over “Column #6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s